Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Λιγότερα συνθήματα και πιο πολύ δουλειά…

Του Γεωργίου Α. Δαουτοπούλου, Καθηγητή Γεωπονίας ΑΠΘ www.daoutop.gr

Τώρα που κόπασαν οι υποσχέσεις και τα συνθήματα και σε λίγο οι νέοι εκλεκτοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανασκουμπώνουν τα μανίκια και πιάνουν δουλειά, σκέφθηκα να επιστρατεύσω τις γνώσεις και την εμπειρία μου για υποβοήθηση του έργου τους. Αν δεν ανήκουν σε αυτούς που τα ξέρουν όλα (ο υπογράφων αν και πανεπιστημιακός, με πολύχρονες σπουδές στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, μαθαίνει ακόμη και σήμερα και μάλιστα από απλούς αγράμματους αγρότες), θα έχουν μάλλον κάτι να κερδίσουν.
Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Η κρίση βρίσκεται στο βαθύτερο σημείο της και η ανάκαμψη δεν έδειξε ακόμη σαφή τα σημάδια της. Ταυτόχρονα, οι πόροι που διατίθενται είναι περιορισμένοι και θα αργήσουν πολλοί να ανακάμψουν. Οι σκέψεις αυτές γράφονται με αναφορά το γεωγραφικό χώρο της Καστοριάς και ιδιαίτερα της γενέτειρας περιοχής του Νεστορίου για την οποία ο γράφων δεσμεύτηκε να παρουσιάσει μια ιδιαίτερη έκθεση προτάσεων και δράσεων στη νέα Δημοτική Αρχή.
Το πρώτο θέμα στο οποίο πρέπει να συμφωνήσουμε είναι η βασική αρχή που πρέπει να διέπει τη δράση των νέων Δημοτικών Αρχών όσον αφορά την επιλογή των έργων που θα χρηματοδοτηθούν. Κάθε ευρώ που θα δαπανάται πρέπει να εξετάζεται αν συμβάλλει στην αύξηση της επιτόπιας απασχόλησης, στη χρήση τοπικών πόρων και γεννά μελλοντικά εισοδήματα. Παράδειγμα για να το καταλάβουμε. Δεν χρηματοδοτώ έργα βελτίωσης επαρχιακών οδών ή ηλεκτροφωτισμού δρόμων (όλοι σχεδόν οι οικισμοί έχουν 200-500 μέτρα ενός πλούσια φωτισμένου δρόμου στην είσοδο του οικισμού και υποτυπώδη φωτισμό στην υπόλοιπη έκταση)  γιατί δεν δημιουργούν μελλοντικά εισοδήματα. Αντίθετα, αν τα ίδια χρήματα τα διέθεταν για ένα αρδευτικό δίκτυο, οι ωφελούμενοι θα ήταν πολλαπλάσιοι αφού θα είχα αξιόλογη αύξηση του αγροτικού εισοδήματος. Και ο τόπος ζητά αύξηση των εισοδημάτων για να αυξηθεί και η εμπορική δραστηριότητα. Οι επαγγελματίες του Νομού το γνωρίζουν πολύ καλά. Όταν αυξάνουν τα εισοδήματα των γεωργών, αυξάνουν και τα δικά τους εισοδήματα.

Φράγμα Νεστορίου. Πρέπει να παρακολουθείται η εκτέλεση του και να εκδίδονται από τους Δήμους εξαμηνιαίες ανακοινώσεις-εκθέσεις για την πρόοδο του έργου με ταυτόχρονες παραστάσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και της Κεντρικής Κυβέρνησης, αν διαπιστώνονται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Η σημασία του έργου και η ωφέλειά του ξεπερνά τον ομώνυμο Δήμο και με την ολοκλήρωσή του θα δώσει μια γενναία τόνωση στα αγροτικά εισοδήματα της περιοχής.
Από τώρα πρέπει να δούμε τις νέες καλλιέργειες που θα μπορέσει να στηρίξει το αρδευτικό δίκτυο και μάλιστα να εγκαταστήσουμε ένα μικρό τοπικό αγρόκτημα στο οποίο θα τις δοκιμάσουμε πριν τις διαδώσουμε στην ευρύτερη περιοχή. Το ίδιο αγρόκτημα θα αποτελέσει και το χώρο εκπαίδευσης των νέων καλλιεργητών.
Παράλληλα πρέπει με την ολοκλήρωση του φράγματος να συμπέσει και η ολοκλήρωση του αρδευτικού δικτύου ώστε άμεσα το αρδευτικό νερό να φθάσει στα διψασμένα χωράφια.
Καφέ Αρκούδα. Οι επιθέσεις της σε οικισμούς έχουν πολλαπλασιαστεί σε ανησυχητικό βαθμό και οι αρμόδιοι φορείς αδυνατούν να ελέγξουν την κατάσταση. Με το θέμα έχουμε ασχοληθεί 2 φορές στο παρελθόν (Οδός     και   ) και έχουμε προτείνει λύση η οποία μάλιστα θεραπεύει και ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα της περιοχής, την ανεργία και μάλιστα των νέων. Τι προτείναμε; Τα δασικά φυτώρια να παράξουν σπορόφυτα από οπωροφόρα δένδρα και θάμνους και αυτά να φυτευτούν στους βιότοπους της αρκούδας και να περιποιηθούν για 2 χρόνια μέσα από προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας. Οι αρκούδες που έχουν πολλαπλασιαστεί, μετά από την εφαρμογή του προγράμματος προστασίας, δεν βρίσκουν επαρκή τροφή στους βιότοπους τους και για να παραμείνουν εκεί πρέπει να έχουν επαρκή τροφή.

Διαχείριση φυτικών υλικών.  Και το θέμα αυτό παρουσιάστηκε στις στήλες της Οδού (τεύχη ……   ) στη διαμάχη-αντιπαράθεση με τη ΔΙΑΔΥΜΑ. Πριν από λίγους μήνες η ΔΙΑΔΥΜΑ προμηθεύτηκε έναν αριθμό κάδων και τους μοίρασε στους Δήμους χωρίς καμιά προετοιμασία κατά το Ελληνικό «δώσε και σε μένα μπάρμπα». Οι Δήμοι Θέρμης και Συκεών με πιο έντονο αστικό χαρακτήρα έχουν, με την τεχνική βοήθεια του υπογράφοντος και της Αν. Καθηγήτριας Οικολογίας του ΑΠΘ και συμπατριώτισσας μας της κ. Μυρτώ Πυροβέτση, διανείμει 1300 και 900 ατομικούς κάδους κομποστοποίησης σε ισάριθμα νοικοκυριά μετά από την παρακολούθηση 2ωρου σεμιναρίου-εργαστηρίου κατάρτισης, με τεχνικό προσωπικό παρακολούθησης στη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος και με επιθεώρηση για να μην γίνουν οι κάδοι αποθήκες εργαλείων ή κατοικίες κατοικίδιων ζώων. Δεν είναι περίεργο ότι και οι δύο Δήμαρχοι θα ξεκινήσουν σε λίγο την πέμπτη θητεία τους στο αξίωμα.
Αν το πρόγραμμα αυτό υιοθετηθεί από το σύνολο των Δημοτών που έχουν ένα τουλάχιστον τετραγωνικό μέτρο ακάλυπτης γης, μπορούμε να μειώσουμε τα απορρίμματα κατά 40% με αντίστοιχη μείωση των δαπανών αποκομιδής και με την παραγωγή του καλύτερου λιπάσματος που υπάρχει στην αγορά για τους βιολογικούς λαχανόκηπους που έχουν πάρα πολλοί συμπατριώτες μας. Ένα φτυάρι κηποχώματος ή κομπόστας, όπως λέγεται, ισοδυναμεί με 40, ναι με 40 φτυάρια της κοινής κοπριάς.!
Εκθετήριο-πωλητήριο τοπικών προϊόντων. Αν κάθε επισκέπτης του Νομού έφευγε κατά την επίσκεψή του με μερικά κιλά τοπικών προϊόντων η ωφέλεια του Νομού θα ήταν πολύ μεγάλη. Στους χώρους προσέλευσης των επισκεπτών πρέπει να δημιουργήσουμε καλαίσθητους χώρους διάθεσης επιλεγμένων προϊόντων της τοπικής οικονομίας ενώ χώροι φιλοξενίας πρέπει σταδιακά να υιοθετήσουν ένα τοπικό πρωινό αντί το ξενόφερτο αντίγραφο που υποστηρίζει τις αγελάδες και τα χοιρινά της κ. Μέρκελ και των Βορείων γειτόνων της.
Αντιλαμβάνομαι τις επιφυλάξεις σας. Με αυτά θα σωθεί ο Νομός; Με αυτά και άλλα παρόμοια έργα μικρών δράσεων μπορούμε να φέρουμε την πολυπόθητη ανάκαμψη. Ακόμη και στην Αμερική στη θητεία του Κλίντον η ανάκαμψη ήρθε από τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις. Μικρές δράσεις αθροιζόμενες δημιουργούν μεγέθη τα οποία εντυπωσιάζουν και παράλληλα διασπείρουν τις ωφέλειες σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού ενώ δεν είναι ευάλωτες στις κρίσεις. Και στη σημερινή για χρόνια χειμαζόμενη Ελληνική οικονομία η ανάκαμψη θα έρθει από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι από μεγάλες επενδύσεις εκατοντάδων ή και χιλιάδων θέσεων εργασίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου