Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Ηλεκτρική Περίφραξη
Του Γεωργίου Α. Δαουτοπούλου 

Με την προεκλογική κίνηση να γιγαντώνεται, αναχώρησα για το κτήμα μου στην Καστοριά. Βρήκα την ησυχία μου. Απόλαυσα καθαρό αέρα και τοπίο χωρίς τσιμέντο παρά μόνο λόφους με θερισμένα χωράφια και καταπράσινες ρεματιές.
Αντικείμενο της επίσκεψης, η κατασκευή ηλεκτροφόρου περίφραξης για να αποτραπούν οι επισκέψεις της αρκούδας η οποία εκτός από τα καρύδια που καταναλώνει σπάει κλαδιά που συχνά έχουν πάχος όσο το μπράτσο ενός ενήλικα άντρα. Η περσινή της επίσκεψη καταγράφηκε στις 20 Σεπτεμβρίου, επομένως έπρεπε να δράσουμε έγκαιρα από τις αρχές του Σεπτέμβρη.
Μας επισκέφθηκε ανελλιπώς τα τρία τελευταία χρόνια γεγονός που καθιστούσε επιτακτική την ανάληψη της αναγκαίας δαπάνης για την αποτροπή της. Υπολογίζω ότι ξόδεψα 1.450 περίπου ευρώ για υλικά και εργασία.
Δύο άτομα (εγώ και ο αγαπητός μου ανιψιός ο Θωμάς) δουλεύοντας επί επτά ημέρες καταφέραμε να ολοκληρώσουμε το εγχείρημα και να αποκτήσουμε μια νέα εμπειρία ή αν θέλετε και ειδικότητα. Αυτήν του εγκαταστάτη ηλεκτρικών περιφράξεων.
Μεγάλο μέρος του χρόνου αναλώθηκε στην εκρίζωση των θάμνων, βάτων και χόρτων που σε ορισμένα σημεία ήταν ιδιαίτερα πυκνοί και μάλιστα είχαν παραμορφώσει και τον υφιστάμενο συρμάτινο φράχτη, 15 χρόνια μετά την τοποθέτησή του.
Εγκαταστήσαμε δύο ηλεκτροφόρες γραμμές από σύρμα αλουμινίου διατομής 2 χιλιοστών (το αλουμίνιο μεταφέρει μεγαλύτερες ποσότητες ρεύματος και με τη λιγότερη αντίσταση) σε ύψος 35 και 85 εκατοστών από το έδαφος. Ξένοι ειδικοί συνιστούν 3 γραμμές με την τρίτη σε ύψος 1,2 μέτρων από το έδαφος. Αν απαιτηθεί, θα προσθέσουμε και τρίτη γραμμή. Το συνολικό μήκος της περίφραξης είναι 1000 μέτρα αγωγών και 500 μέτρα φράκτη.  
Για την στήριξη των αγωγών χρησιμοποιήσαμε μονωτήρες τόσο δικής μας κατασκευής (στοίχισαν 17 λεπτά) όσο και της αγοράς (63 λεπτά). Η στήριξη έγινε επάνω στους υφιστάμενους πασσάλους και σε πολύ λίγες περιπτώσεις προσθέσαμε άλλους ή στηρίξαμε με τσιμέντο κάποιους παλαιούς.
Όλη αυτήν την εμπειρία θα την αποτυπώσουμε, μαζί με τις απαραίτητες φωτογραφίες, σε ένα μικρό φυλλάδιο για όποιον ενδιαφέρεται να εγκαταστήσει μια αποτελεσματική περίφραξη.
Η γεννήτρια σήματος που εγκαταστήσαμε ήταν αρχικά μια μονάδα Ελληνικής κατασκευής που όμως αποδείχθηκε μικρής δυναμικότητας. Έδινε σήμα στην έξοδο 5.000 βολτ και μετά τη σύνδεση της περίφραξης κατέβαινε στα 4.000 βολτ, τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της περίφραξης. Κατά τους ειδικούς, η αρκούδα λόγω του πυκνού και μακρύ τριχώματος χρειάζεται τουλάχιστον 5.000 βολτ.
Το εγχειρίδιο οδηγιών της ιδιαίτερα ελλιπές, χρήζει σημαντικής βελτίωσης. Θα συναντήσουμε εκ νέου τον κατασκευαστή σε μια προσπάθεια να βοηθήσουμε ένα Ελληνικό εγχείρημα να αποδεικνύεται αποτελεσματικό και λειτουργικό στην πράξη.

Δώσαμε ιδιαίτερη σημασία στη γείωση με 2 ράβδους σε απόσταση 3 μέτρων της μιας από την άλλη, ενώ το κενό της τρύπας το γεμίσαμε με καρβουνόσκονη και αδειάσαμε αρκετά λίτρα νερού για να δημιουργήσουμε μια καλή επαφή που είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία της περίφραξης.

Την αντικαταστήσαμε με άλλην εισαγωγής που μας έδωσε 9.000 βολτ χωρίς σύνδεση και 8.000 βολτ με την περίφραξη συνδεδεμένη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου