Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Βιολογικό κτήμα 
Του Γεωργίου Α. Δαουτοπούλου

Ένας επισκέπτης της ιστοσελίδας μου με κάλεσε να μου δείξει το βιολογικό του κτήμα σε μια κοντινή αγροτική περιοχή. Μόλις άνοιξε την πόρτα και περπατήσαμε λίγο, πλαστικά ποτήρια, σακούλες και μπουκάλια έκαναν την εμφάνισή τους. Ένοιωσε την ανάγκη να απολογηθεί. Τα πέταξαν οι εργάτες στην πρόσφατη συγκομιδή ήταν η πρώτη του εξήγηση και υποσχέθηκε να τα μαζέψει.
Αγαπητοί φίλοι,
Όσοι έχετε τη φιλοδοξία να φτιάξετε ένα βιολογικό-αειφορικό θα έλεγα αγρόκτημα πρέπει να επιδιώξετε η διαχείριση του κτήματος να είναι αειφορική σε όλες τις διαστάσεις της. Όχι μόνον ανακύκλωση των φυτικών υλικών, χρησιμοποίηση φυτικής και ζωικής οργανικής ουσίας, χλωρές λιπάνσεις, διατήρηση φυσικού χλοοτάπητα, διατήρηση και προστασία στους φυσικούς φράχτες, αλλά και μη χρησιμοποίηση μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων. Στόχος μας είναι το κτήμα να έχει ένα μηδενικό οικολογικό αποτύπωμα.
Αυτό θα το καταφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό με τη χρήση του βιο-άνθρακα ή βιοκάρβουνου (biochar) που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ξυλοκάρβουνο κονιορτοποιημένο που έχει εμπλουτιστεί με θρεπτικά στοιχεία και ιδιαίτερα με μικροοργανισμούς σε μια ιδιαίτερη διαδικασία. Για το θέμα αυτό συνεχίζουμε την έρευνα μας και προτείνουμε μια απλή παραγωγική εγκατάσταση που παράγει υγρό και στερεό βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε μικροοργανισμούς που οδηγεί σε αύξηση της γονιμότητας των εδαφών στα οποία προστίθεται. Το καταπληκτικό αυτής της νέας - παλιάς τεχνολογίας (από την εποχή των Ίνκας του Αμαζονίου) είναι ότι η θετική δράση της συνεχίζεται για εκατοντάδες χρόνια!!!..
Ταυτόχρονα πρέπει να υιοθετήσουμε και έναν αειφορικό τρόπο διαβίωσης στην καθημερινή μας ζωή. Μετακινήσεις χωρίς αυτοκίνητο, κατάργηση της πλαστικής σακούλας από το νοικοκυριό μας, λιτοδίαιτη ζωή χωρίς σπατάλες, ακριβά ρούχα και προπαντός επίδειξη καταναλωτικών προτύπων άλλων κοινωνικών ομάδων, κυρίως αστικών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου