Κυριακή 4 Μαΐου 2014

 Η Προστασία της Καφέ Αρκούδας

Του Γεωργίου Α. Δαουτοπούλου, σ. Καθηγητή Γεωπονίας ΑΠΘ


Η πρόσφατη διέλευση μου από το σταθμό διοδίων του Πολύμυλου με εφοδίασε με ένα ενημερωτικό έντυπο για την ανάγκη μείωσης της ταχύτητας κατά τη διέλευση από τμήματα της Εγνατίας οδού. Το πόσο έπρεπε να μειωθεί ή ταχύτητα ήταν στη διακριτική μου ευχέρεια ενώ το τμήμα της Εγνατίας οδού στο οποίο αναφέρονταν η έκκληση υπερέβαινε κατά την πρόχειρη εκτίμησή μου τα 100 χιλιόμετρα! 
Είμαστε πολύ ευρηματικοί σε αυτή τη χώρα από το να μεταφέρουμε τις ευθύνες τελικά στον πολίτη. Δηλαδή, αν κάποιος συμπατριώτης μας παρασύρει άθελά του μια αρκούδα και προσφύγει στα δικαστήρια απαιτώντας αποζημίωση για τη ζημιά που προκλήθηκε στο όχημά του, σε δρόμο μάλιστα με διόδια και διεθνείς προδιαγραφές, οι συνήγοροι του Ελληνικού Δημοσίου θα επικαλεστούν τη διανομή αυτού του εντύπου που προειδοποιεί τους οδηγούς;
Μου θυμίζει ένα ανάλογο σήμα της τροχαίας  που αφθονεί στη χώρα μας και προειδοποιεί τους οδηγούς για πτώση βράχων. Δηλ. τι πρέπει να κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις;. Να φορέσουμε κράνος; Να κυκλοφορούμε από την απέναντι της κάθετης πλαγιάς λωρίδα κυκλοφορίας; Να αφήσουμε το όχημα και να κινηθούμε πεζοί κοιτώντας προσεκτικά την επικίνδυνα πλαγιά;
Αυτά που δεν έκανε το Κράτος με την κατασκευή ανθεκτικότερης περίφραξης και περισσότερων υπόγειων διαβάσεων στα μέρη διέλευσης της καφέ αρκούδας τα μεταφέρει τώρα στους πολίτες;. Θυμάμαι τον κ. Λαλιώτη με τον οποίο συνταξίδεψα κάπου γύρω στο 1988-89. Του έκανα έκκληση να επιταχύνει την εκτέλεση των οδικών αξόνων. Ξέρετε τι μου απάντησε; Τα δεκάδες επιπλέον δισεκατομμύρια που στοίχισε η ανάγκη αλλαγής της χάραξης της Εγνατίας εξαιτίας της πίεσης των οικολογικών οργανώσεων για την προστασία των βιοτόπων της καφέ αρκούδας.
Να προτείνουμε ένα πιο αποτελεσματικό μέτρο. Στα σημεία που σημειώθηκαν ατυχήματα να τοποθετηθεί ένα σήμα με φωτογραφία αρκούδας, σαν τα εικονοστάσια που βάζουμε σε ανάμνηση αυτών που χάθηκαν ή σώθηκαν σε ανάλογα τροχαία ατυχήματα. Έτσι θα επισημανθούν οι τόποι, ενώ ένα σήμα 2 χιλιόμετρα νωρίτερα μπορεί να προειδοποιεί τους οδηγούς για το ενδεχόμενο κίνδυνο σύγκρουσης με το μεγαλόσωμο ζώο.
Θα μου πείτε, μήπως τα εικονοστάσια οδήγησαν τις αρμόδιες αρχές στη βελτίωση των επικίνδυνων σημείων των οδικών αρτηριών;. Όχι, βέβαια. Έτσι, για ενημέρωση και για να έχουμε θέμα συζήτησης κατά την κίνησή μας!.

 Αγγελιοφόρος, 21/7/2012


  Αυτά έγραφα το 2012 και έγραψα νωρίτερα...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου