Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Ο Δρόμος προς την Αειφορία 
Του Γεωργίου Α. Δαουτοπούλου

Δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, όπως και οι δρόμοι της αρετής και πρέπει να είναι αποτέλεσμα ελεύθερης και ενσυνείδητης επιλογής. Επιλέγω την αειφορία γιατί θέλω να διασφαλίσω και το μέλλον αυτών που θα με διαδεχθούν σε αυτό το λειτούργημα της παραγωγής ασφαλούς τροφής για μένα, την οικογένειά μου και τους συνανθρώπους μου.
Η αειφορία είναι μονόδρομος. Αργά ή γρήγορα θα την επιλέξουμε ελεύθερα ή αναγκαστικά. Προφανώς, η έγκαιρη επιλογή είναι προτιμητέα από αυτήν που θα μας επιβάλλει η φύση ως μόνη διέξοδο στα συσσωρευμένα προβλήματα της υποβάθμισης των γεωργικών οικοσυστημάτων που προκαλεί κάθε χρόνο και συσσωρευτικά η εφαρμογή της σύγχρονης, συμβατικής ή καλύτερα χημικής γεωργίας.
Δυστυχώς εθελοτυφλούμε και προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για να ξεφύγουμε από τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις που μας επιβάλλουν οι κανονισμοί της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που αγωνίζονται, κατά τρόπο μηχανιστικό θα έλεγα, να προτρέψουν στην υιοθέτησή της αειφορίας.
Έχω τονίσει πολλές φορές ότι η υιοθέτηση της αειφορίας πρέπει να γίνει σταδιακά. Συχνά την παρομοιάζω σαν την επιδίωξη των Χριστιανών να γίνουν καλοί και ενάρετοι. Δεν θα γίνουν από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά σταδιακά εφαρμόζοντας και βιώνοντας τις αρχές του χριστιανικού δόγματος.
Έτσι λοιπόν συμβουλεύω τους ακροατές μου γεωργούς σε σχετικές ομιλίες να αρχίσουν σταδιακά να υιοθετούν πρακτικές που θα τους οδηγήσουν στην αειφορία, όπως:
·         Καταργώ τα βαθιά οργώματα,
·         Περιορίζω τα πολλά οργώματα και τις κατεργασίες του εδάφους,
·         Δεν μπαίνω στα χωράφια με βαριά μηχανήματα και σε ακατάλληλη εποχή,
·         Δεν καίω την καλαμιά, τα γεωργικά υπολείμματα και τους φράχτες,
·         Φροντίζω να επιστρέφω στο έδαφος τα υπολείμματα από τις καλλιέργειες,
·         Παίρνω μέτρα για να περιορίσω τη διάβρωση στα χωράφια μου,
·         Κάνω αναλύσεις εδάφους και δεν ρίχνω λιπάσματα στα κουτουρού ή βλέποντας τι κάνει ο γείτονάς μου. Εφαρμόζω χλωρές λιπάνσεις και τα αποδεκτά λιπάσματα στις συνιστώμενες δόσεις,
·         Παρακολουθώ συχνά τις καλλιέργειές μου και επεμβαίνω με βιολογικές μεθόδους από τα πρώτα στάδια,
·         Αλλάζω τις καλλιέργειες μου και δεν καλλιεργώ το ίδιο φυτό συνέχεια στο ίδιο χωράφι,
·         Τα χωράφια που θα σπείρω την Άνοιξη τα αφήνω ακαλλιέργητα το φθινόπωρο ή σπέρνω ψυχανθή φυτά,
·         Σέβομαι τη φύση και προσπαθώ να συνεργαστώ μαζί της και όχι να τη νικήσω,
·         Συμβουλεύουμε τους Γεωπόνους, διαβάζω και ρωτάω διαρκώς για να μάθω. Μαθαίνω να διαβάζω τη φύση.  
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για μια ουσιαστική στροφή στην αειφορική γεωργία; Πρώτα-πρώτα η εκπαίδευση και κατάρτιση καλών παραγωγών με νέες καινοτόμες μεθόδους. Έπειτα χρειάζεται η στενή συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες για εξειδίκευση των πρακτικών στις ιδιαιτερότητες των εδαφοκλιματικών συνθηκών και των καλλιεργειών της κάθε περιοχής. Οι συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών μπορούν να παίξουν ουσιαστικό ρόλο ενώ πρέπει να αλλάξει ριζικά και ο τρόπος εμπορίας των αγροτικών προϊόντων στη χώρα μας από την πώληση στο χωράφι στην πώληση με δημοπρασία.
Έχουμε μείνει πολύ πίσω στον τομέα της προώθησης της αειφορίας στη χώρα μας. Αν πάρουμε τα στοιχεία υιοθέτησης της βιολογικής γεωργίας που αποτελούν έναν πολύ καλό δείχτη, είμαστε στην 16 θέση ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές χώρες ενώ οι εδαφοκλιματικές μας συνθήκες και τα μικρά αγροκτήματα ευνοούν τη χώρα μας. Στην πρώτη
θέση με βάση στοιχεία του 2008 βρίσκεται η Αυστρία όπου το 1/5 σχεδόν των εκτάσεών της (17,4%) καλλιεργούνται βιολογικά έναντι του 3,84% της χώρας μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου