Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Καλή Αγροτική Χρονιά 

Του Γεωργίου Α. Δαουτόπουλου

Να ευχηθώ σε όλους τους συμπατριώτες που επικοινωνούν τακτικά μαζί μου, στους αναγνώστες των βιβλίων και στους χιλιάδες επισκέπτες της ιστοσελίδας μου.
Μια ακόμη αγροτική χρονιά ξεκίνησε με την αλλαγή του χρόνου, αν και το καλλιεργητικό έτος ξεκινά νωρίτερα, γύρω στα μέση του Οκτώβρη με την σπορά των χειμερινών σιτηρών.
Αν και τα οικονομικά στον αγροτικό τομέα δεν δείχνουν να έχουν σαφή βελτίωση εν τούτοις οι φίλοι φροντιστές της γης πρέπει να είναι βέβαιοι ότι μακροχρόνια τα πράγματα θα βελτιωθούν αξιόλογα για αυτούς.
Αιτία η συνεχής υποβάθμιση της καλλιεργούμενης γης, η αφαίρεση παραγωγικών εκτάσεων από τη γεωργία για άλλες χρήσεις, οι κλιματικές αλλαγές και η συνεχιζόμενη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι εξελίξεις αυτές θα έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση της διαθεσιμότητας των τροφίμων με λογικό επακόλουθο την αύξηση της τιμής τους που σε αρκετές χώρες μπορούν να πυροδοτήσουν ακόμη και κοινωνικές αναταραχές.
Σε αυτά τα δύσκολα χρόνια ο κάθε αγρότης πρέπει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην τεχνολογία. Τους βλέπω συχνά να με αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό και χίλιες μύριες σκέψεις να περνάν από το μυαλό τους. Τους κατανοώ αλλά δεν τους δικαιολογώ. Ακόμη και αν δεν πιστεύεις σε κάτι που σου λέει κάποιος, εμείς οι ασχολούμενοι με τη γη έχουμε τη δυνατότητα να το βάλουμε σε δοκιμή και μέσα σε λίγους μήνες να αποδείξουμε αν αυτό που μας συνιστούσαν άξιζε τον κόπο ή ήταν μια μεγάλη πατάτα.
 Όπως ο φίλος μας ο Γιάννης από ένα χωριό της Λαμίας. Όταν του συστήσαμε να βάλει μυκόρριζα κατά τη φύτευση του νέου αμπελιού του, ξόδεψε 30 ευρώ για να την αγοράσει αλλά φαίνεται πως δεν τον πείσαμε εντελώς, Δεν αφήνω και 2 σειρές χωρίς τη μυκόρριζα για να δω αν με πιάσανε κορόιδο, είπε μέσα του και το έκανε πράξη. Πέντε μήνες αργότερα όταν περνούσαμε από το χωριό του και του ζητήσαμε να μας δείξει τη φυτεία του ήταν πολύ διστακτικός και επιστράτευε μια σειρά από δικαιολογίες. Όταν επεμείναμε στο μέσο της διαδρομής μου εκμυστηρεύτηκε. Δάσκαλε, έκανα μια πατάτα, μου είπε με μεγάλη ενοχή. Τι πατάτα; τον ρώτησα. Να είχα υποψίες αν το προϊόν ήταν όπως το παινεύατε και άφησα 2 σειρές χωρίς να βάλω μυκόρριζα. Μπράβο Γιάννη, συγχαρητήρια και έσπευσα να τον αγκαλιάσω. Εμείς έπρεπε να σου πούμε να αφήσεις και μάρτυρα για να είσαι σίγουρος για το αποτέλεσμα. Ναι όμως, βρήκα και το μπελά μου. Όποιος περνά από τον αμπελώνα και βλέπει τις 2 αυτές σειρές που βλέπετε και εσείς με ρωτά. Τί έκανες ρε Γιάννη και αυτά τα φυτά κάτσιασαν. Και εγώ τους απαντώ επειδή δεν έκανα κάτι έγιναν έτσι και τους εξηγώ όλη την ιστορία.
Στη χρονιά που μας έρχεται ετοιμάζω να κυκλοφορήσω ένα ακόμη βιβλίο που θα έχει τον τίτλο: Το έδαφος και η φροντίδα του και θα περιέχει πολλές οδηγίες γα να κάνουμε το έδαφος όλο και πιο παραγωγικό.
Καλή χρονιά με πλούσιους και καρπούς που βελτιώνουν την ανθρώπινη υγεία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου