Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Φύκια για Μεταξωτές Κορδέλες...

Η μεγάλη ακτογραμμή της χώρας μας και ο μεγάλος νησιωτικός χώρος δίνει τη δυνατότητα σε όσους κατοικούν σε παραθαλάσσιες περιοχές να εκμεταλλευτούν τα θαλάσσια φύκη που κάθε φθινόπωρο και χειμώνα εκφράζει η θάλασσα σε μεγάλες ποσότητες.
Μπορούν να λιπάνουν κήπους και χωράφια και να χρησιμοποιηθούν ως εξαιρετικό υλικό εδαφοκάλυψης. Τη μόνη χρήση που γνώρισα μέχρι σήμερα και χρησιμοποιούσαν οι παππούδες μας ήταν ως μονωτικό στις στέγες των παραδοσιακών νησιώτικων σπιτιών.
Μπορούν επίσης να παράξουν υγρό λίπασμα το οποίο εκτός από τη λίπανση των λαχανόκηπων μπορεί να προσφέρει φυτοπροστατευτικές ιδιότητες με ράντισμα στα φύλλα των λαχανοκομικών ειδών.
Τα μεγάλα τους πλεονεκτήματα στη βιολογική γεωργία είναι ο εμπλουτισμός των εδαφών με ένα πλήθος από μεταλλικά στοιχεία που διεγείρουν το ριζικό σύστημα των φυτών και παράλληλα ενισχύουν τη δράση των μικροοργανισμών. Μπορεί να εμπλουτίσει και δυναμώσει τις κλασσικές κομπόστες.
Σήμερα πολλοί παραθαλάσσιοι Δήμοι δαπανούν τεράστια ποσά για να απομακρύνουν τα φύκια. Πληρώνουν για να πετάξουν έναν πλούτο! Αυτά συμβαίνουν μόνο στη χώρα μας!
Φαίνεται πως η σύνδεση του ονόματος των φυκιών με την απάτη λειτουργεί ανασχετικά σε οποιαδήποτε προσπάθεια αξιοποίησης. Εμείς επιμένουμε και θα επανέλθουμε με αναλυτικές οδηγίες αξιοποίησής τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου