Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Διαχείριση κλαδεμάτων στους Δήμους της Χώρας μας

Μια ακόμη εμπειρία από το πρόσφατο ταξείδι στην Κρήτη. Περιδιαβαίνοντας τα γραφικά στενά της παλιάς πόλης των Χανίων συναντήσαμε την εικόνα που βλέπετε. Ένα αυτοκίνητο του Δήμου προσπαθούσε να μαζέψει και να φορτώσει τα κλαδιά ενός φύκους που κλαδεύτηκε (μάλλον καρατομήθηκε) τις προηγούμενες ημέρες. Δύο άνθρωποι προσπαθούσαν με τη βοήθεια γερανού να φορτώσουν τα κλαδιά με προορισμό μάλλον μια χωματερή.
Χρόνια τώρα η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας τείνει χείρα βοηθείας ως επαίτης εκλιπαρώντας πόρους για τη λειτουργία και βελτίωση των υπηρεσιών της. Στα χρόνια της κρίσης τα προβλήματα έχουν οξυνθεί ακόμη περισσότερο. Σήμερα λοιπόν, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πρέπει να αναθεωρήσει τον τρόπο λειτουργίας της αναζητώντας καινοτόμες λύσεις.
Μια από αυτές είναι ο θρυμματισμός των κλαδιών από τα κλαδέματα των  δενδροστοιχιών επιτόπου και όχι με μεταφορά γιατί έχουμε τρομερή εξοικονόμηση εργατικού δυναμικού, καυσίμων, μεταφορικών. Ο επιτόπιος θρυμματισμός μειώνει τα δρομολόγια στο 1/10!
Το υλικό που προκύπτει μπορεί να κομποστοποιείται για την παραγωγή εξαιρετικών οργανικών λιπασμάτων για τη λίπανση των κήπων και δενδροστοιχιών
του Δήμου ή να χρησιμοποιείται για την εδαφοκάλυψη θάμνων και δένδρων με πολλαπλά οφέλη με πρώτο την εξοικονόμηση νερού κατά 65%! (Το μέτρησαν οι Αυστραλοί σε ένα πάρκο 2.000 στρεμμάτων στην Πέρθη που επισκέφθηκα πέρσι).
Όσοι επισκέφθηκαν την πρόσφατη Αγρότικα στη Θεσσαλονίκη είχαν την ευκαιρία να δουν σε λειτουργία εξαιρετικά μηχανήματα θρυμματισμού της Π. Βροντάνης (η ιστοσελίδα της υπάρχει στους συνδέσμους μας) που μπορούν να λύσουν τα προβλήματα διαχείρισης των κλαδεμάτων.
Και για να μην νομίζουν οι φίλοι μας ότι είμαστε μόνο λόγια και κριτική, αν ο Δήμος των Χανίων το θελήσει μπορούμε να του δώσουμε τη σχετική τεχνογνωσία δωρεάν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου